• Allekabels.nl

Hoe een SD-kaart kopen?

Advertorial

Micro of niet, klein of groot, Sandisk of een ander merk? Het voornemen om een SD-kaart te gaan kopen, plaatst je voor een aantal keuzen die bepalen of jouw Secure Digital (SD) kaart straks ook daadwerkelijk doet wat je ervan verwacht. Om je op weg te helpen tijdens je zoektocht naar de juiste geheugenkaart behandelen we hieronder alvast drie van de voornaamste aankoopcriteria: snelheid, afmeting en opslagcapaciteit. Of je de kaart nu gaat gebruiken als primaire opslagplaats of voor het vergroten of mobiel maken van je computergeheugen: wanneer je weet welke kaarten compatibel zijn met je toestel, zijn dit de punten waar je vooral nog moet op letten.

Dit artikel wordt aangeboden door Allekabels.nl.

Snelheid van je geheugenkaart
Geheugenkaarten hebben verschillende snelheden. Die snelheid is voor sommige taken belangrijker dan voor anderen. Als je bijvoorbeeld een professioneel fotograaf bent die veel foto's moet opslaan in hoge resolutie, dan heb je de snelste SD-kaart nodig. Zo kan je camera al je beelden zo snel als mogelijk opslaan. Snelheid is ook belangrijk wanneer je video's in hoge resolutie wilt opnemen om ze meteen op de geheugenkaart op te slaan. Neem je echter slechts enkele foto's met een standaard consumentencamera of gebruik je je SD-kaart vooral om sommige mediabestanden op je smartphone op te slaan, dan is snelheid niet zo belangrijk. Een SD-kaart met wifi is bijvoorbeeld minder snel, maar maakt het je gemakkelijk om bestanden elders te lezen, bekijken of op te slaan zonder een kabelverbinding. Het ligt er dus maar aan wat je nodig hebt.

Snelheidsklassen
Om de snelheidsverschillen tussen geheugenkaarten aan te duiden, maken fabrikanten gebruik van zogenoemde snelheidsklassen. Zij zijn te herkennen aan de verschillende snelheidslogo's die je op het product terugvindt. Hierbij worden niet de exacte snelheden gedefinieerd, maar de klassen bieden wel een duidelijke richtlijn. Er zijn er vier: 10, 6, 4 en 2. Klasse 10 is daarbij de snelste klasse, geschikt voor HD video opnamen. Ook de klassen 4 en 6 worden geschikt geacht voor HD opnamen. Klasse 2 is de traagste klasse, geschikt voor standaardopnamen.

Daarnaast zijn er ook nog twee Ultra High Speed (UHS) klassen, 1 en 3. Deze producten zijn speciaal ontworpen voor professioneel gebruik en zijn als dusdanig ook duurder in aankoop. Bovendien kun je UHS-producten enkel gebruiken in apparaten die UHS ondersteunen.

Doorsnee cameragebruik van een digitale camera, smartphone of tablet komt daarbij meestal wel in orde met een klasse 4 of 6 kaart. Klasse 10 uitvoeringen zijn dan weer ideaal voor het zwaardere HD werk. Klasse 2 types worden vandaag de dag niet meer zo vaak gebruikt, omdat ze ondertussen als erg traag worden beschouwd. Dat is ook niet te verwonderen aangezien zelfs de goedkoopste smartphones tegenwoordig in HD kunnen opnemen. Zie je geen snelheidslogo op je SD-kaart? Dan heb je een geheugenkaart in de klasse 0 beet. Deze geheugenkaarten dateren van voor de introductie van snelheidsklassen. Ze kunnen dus nog langzamer zijn dan een product uit klasse 2.

De afmetingen van je geheugenkaart
Geheugenkaarten hebben verschillende maten. Je vindt meer bepaald standaard, mini en micro modellen. Standaard SD-kaarten zijn het grootst, meten 32 x 24 x 2.1 mm en wegen 2 gram. De meeste camera's gebruiken tegenwoordig nog altijd het standaardformaat met de bekende "geknipte" hoeken. De miniSD-kaarten zijn kleiner (21,5 x 20 x 1.4 mm) en wegen ongeveer 0,8 gram. Dit is tegenwoordig de minst gebruikelijke maat. Deze zijn speciaal ontworpen voor mobiele telefoons, maar met de komst van het nog kleinere microSD formaat, zie je miniSD-kaarten niet zo vaak meer. De kleinste geheugenkaart is zo dus de microSD-kaart (15 x 11 x 1 mm), die slechts 0,25 gram weegt. Deze worden vaak gebruikt, vooral in mobiele telefoons, smartphones en tablets (die dit type geheugenkaart ondersteunen). Voor het kiezen van een maat telt eigenlijk alleen het apparaat waarvoor je de kaart gaat gebruiken. Geheugenkaarten passen namelijk alleen in een overeenkomend slot. Je kunt een microSD-kaart dus niet in een standaard kaartsleuf steken. Wel kun je adapters aanschaffen, waarmee je kleinere kaarten in een grotere gleuf kunt inpassen.

De capaciteit van je geheugenkaart
Net als harde schijven, USB's of andere media, kunnen SD-kaarten verschillende datahoeveelheden opslaan. Men onderscheidt hier meer specifiek 3 typen. SD-kaarten met een standaardcapaciteit (SDSC) hebben een grootte tussen 1 MB en 2 GB. Soms kan deze capaciteit nog oplopen tot 4 GB, maar dat is niet standaard. Naast SDSC werd later ook de Secure Digital High Capacity (SDHC) norm ontwikkeld, die SD-kaarten biedt tussen 2 GB en 32 GB. Nog recenter zijn de SD ExtendedCase (SDXC) kaarten met capaciteiten tussen 32 GB en 2 TB. Voor je een SDHC of SDXC kaart koopt, moet je er zeker van zijn dat je apparaat deze standaarden ondersteunt -- wat ondertussen het geval zou moeten zijn voor de meeste toestellen. Het is zelfs waarschijnlijk dat de meeste SD-kaarten die je ondertussen al in je bezit hebt, SDHC kaarten zijn. SDXC is nieuwer en dus misschien nog iets minder gebruikelijk. En, uiteraard, moet je apparaat de geheugenkaart kunnen plaatsen, anders helpt altijd een externe USB kaartlezer nog.