• Maja Olchowik is de taartenbakster van Birdy Cake.

    Neeltje van Triest

Internationaal gebak bij Birdy Cake

Advertorial

CULEMBORG Maja Olchowik is de Poolse taartenbakster van Birdy Cake. Ze is gespecialiseerd in het bakken en opmaken van de mooiste taarten. Daarnaast  serveren en verkopen ze  echte Italiaanse gebrande koffie. Maja opent zaterdag 25 juni de deuren van de Birdy Cake Studio. Op internet is ze al langer te vinden met haar webshop.

Wie ooit in Polen of in een van de omringende landen is geweest, heeft vast wel het heerlijke gebak geproefd dat daar uit eigen keuken komt. Bakken zit in de genen en alle succesrecepten worden van moeder op dochter doorgegeven. Gebak in laagjes, gevuld met vers fruit of heerlijke room in de meest uiteenlopende smaken.Maja: ,,Ik heb leren bakken van mijn moeder en nu heb ik er mijn beroep van gemaakt. In Polen,  Oekraïne en ook landen als Rusland of Letland wordt ieder weekend gebak geserveerd. Al is het maar een klein stukje, het hoort er gewoon bij.''

In de tijd dat Maja nog een drukke baan had, kreeg  ze veel positieve respons op haar bakkunst. Ze zei haar baan op en sprak haar spaargeld aan. Zaterdag 25 juni start ze met haar eigen Birdy Cake Studio. Eerst was er webshop, nu ook de winkel.

Ze toont trots de kleurrijke bloemenwand met de stevige Parijse zitjes daarvoor in de winkel. Ze heeft eigenhandig de sfeervolle kasten geschilderd en is druk aan het inrichten.  Ze zet een etagère met macarons even aan de kant en laat de schuimgebakjes en cupcakes nog even ingepakt liggen.

''Ik heb een goede relatie in Italië die daar een eigen koffiebranderij heeft opgestart. Op onze authentieke  Italiaanse  koffiemachine  gaan we hier gebrande koffie uit Italië schenken. De mensen kunnen dat eventueel ook kopen voor hun eigen machine thuis. Er is zelfs koffie in cups te koop.'' Maja vertelt verder.

,,Bij alles wat ik bak gebruik ik verse producten van de boerderij. Melk, boter, room, eieren. Ook het meel is ambachtelijk gemaakt. Mooi decoreren vind ik net zo belangrijk. Daarnaast kan de klant een basistaart halen en die zelf versieren.''De specialiteit van Maja is de Birdy Cake, gemaakt naar een oud traditioneel Russisch recept. Het bestaat uit zeven laagjes crispy cake met daartussen handgemaakte vulling. ,,Colorful outside, creamy and smooth inside'', volgens de Culemborgse taartenbakster. Soms met chocolade, soms naturel.

De Honey Cake, gevuld met honing en limoen, is net zo'n bestseller. Ze heeft klanten uit alle windstreken in Nederland die er graag wat extra kilometers voor rijden. Naast al dit lekkers bakt ze bijvoorbeeld ook graag een American Pie, Red Velvet of Blue Velvet.

Uiteraard maakt ze de onvervalste bruidstaart, geboortetaart of speciale  verjaardagstaart in stijl en naar wens van de jarige. Geheel naar  traditie is er voor haar altijd een reden te vinden om te genieten van een lekker stukje gebak. Ambachtelijk en volgens origineel recept.

Birdy Cake, Schoolhof West 9a, Culemborg. Of www.birdycake.nl en ook op Facebook te volgen.