Inzichtsmeditatie bij Vipassana Culemborg

CULEMBORG Op donderdagavond 21 januari start er weer een nieuwe cursus vipassanameditatie, ook wel inzichtsmeditatie genoemd, bij Vipassana Culemborg. Geïnteresseerden kunnen op zondagochtend 10 januari alvast gratis kennismaken.

Mari den Hartog, wat is inzichtsmeditatie?

Het is een boeddhistische vorm van meditatie die helpt om meer rust, helderheid en zelfinzicht te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je makkelijker gevoelens of patronen waardoor je je beperkt voelt los kunt laten. In het kort: je maakt je minder druk om allerlei zaken en er ontstaat meer kwaliteit van leven.

Wat heeft het voor jou betekend?

Bij mij zorgt het ervoor dat ik me veel minder laat leiden door gedachten over toekomst en verleden, en meer in het hier en nu leef. Tegelijk ervaar ik meer aandacht voor anderen en de wereld om me heen, terwijl ik in dat contact toch goed bij mezelf kan blijven. Het heeft me ook veel geleerd over mezelf en ons menselijk bestaan.

Is het moeilijk om te mediteren?

De methode is heel eenvoudig en iedereen kan het leren. De basis bestaat uit loop- en zitmeditatie. Beide zijn er op gericht accepterend gewaar te zijn van de ervaring die je op dit moment hebt. Het mooie aan vipassanameditatie is dat het ook goed toepasbaar is in ons dagelijks leven. Op den duur integreer je het steeds meer in je dagelijkse bestaan.

Wat leer je tijdens de cursus?

Je krijgt methodes en adviezen aangereikt waardoor je helder bewust wordt van de ervaring die je nu hebt. Je leert ook om te gaan met lastige momenten: onze geest kan erg onrustig zijn en we kunnen gedachten of ervaringen hebben die naar ons gevoel de meditatie ondermijnen. Het accepteren van wat we in dit moment ervaren is daarom erg belangrijk, en dat is voor veel mensen best moeilijk. Daarom besteden we in vipassanameditatie veel aandacht aan acceptatie.

Daarnaast zit ons drukke dagelijks leven ons soms in de weg: regelmatig thuis mediteren is belangrijk, maar hou dat maar eens vol in je eentje! We bieden bij Vipassana Culemborg daarom allerlei activiteiten om mensen te ondersteunen in hun meditatiebeoefening, zodat ze echt een groei door kunnen maken.

Wat doet Vipassana Culemborg dan nog meer?

Naast de cursus hebben we een meditatie-inloop op iedere maandagavond. Als je onze cursus hebt gevolgd kun je hier aan meedoen. Ook wanneer je ervaring hebt met mindfulness of andere vormen van meditatie, is er de mogelijkheid om hier aan deel te nemen. Marianne van Lobberegt, met wie ik dit samen doe, en ik hebben dan een kennismakingsgesprek met je en je kunt een keer meedoen om te kijken of het wat voor je is. We organiseren ook andere activiteiten die met meditatie of boeddhisme te maken hebben, zoals retraites en workshops.

Eigenlijk willen we een thuis bieden aan iedereen die geïnteresseerd is in boeddhisme en die samen met anderen inzichtsmeditatie wil beoefenen.

Meer informatie en inschrijven op www.vipassanaculemborg.nl

Op de foto: Inzichtsmeditatie helpt rust, helderheid en zelfinzicht te ontwikkelen.