• Eric Jansen

Kapsalon Breddels sluit na 44 jaar

CULEMBORG Een artikeltje met foto uit de Culemborgse Courant van oktober 1974 over de opening van de kapsalon van Hein Breddels hing jarenlang op de spiegel in zijn werkruimte. De jonge kapper en zijn vrouw zijn erop te zien; hij heeft nog veel haar en een baard. Maar op 31 maart heeft hij zijn zaak na 44 jaar jaar gesloten. Breddels is inmiddels 72 jaar en vindt het vak fysiek te zwaar geworden.

door Eric Jansen

Breddels wist op zijn vijftiende al dat hij kapper wilde worden. Hij deed de kappersopleiding in Utrecht, ging knippen in verschillende steden, maar haalde zijn vakdiploma pas na de opening van zijn aangekochte zaak in de Prijssestraat. Met zijn vrouw Tineke (67 jaar) heeft hij hier sindsdien gewerkt en ernaast gewoond. Jarenlang was er in de kapsalon ook een parfumerie, daar hielden ze echter mee op na de opkomst van de grote drogisterijen.

DUIZENDEN KLANTEN Breddels moet duizenden klanten geknipt, geföhnd en gepermanent hebben in zijn loopbaan. Hij herinnert er zich nog velen: kinderen, volwassen mannen en vrouwen tot aan hoogbejaarde klanten die hij knipte in het verpleeghuis waar ze woonden of in het voormalige Barbara Ziekenhuis.

Kinderen die hij knipte, werden volwassen en bleven zich door hem laten knippe. Sommigen kwamen wekelijks hun haar laten wassen. Zo heeft Breddels klanten in zijn zaak gehad die 44 jaar lang bleven komen en die het jammer vonden dat hij stopte.

Breddels heeft altijd met plezier gewerkt en kan geen minder leuke kanten van zijn baan noemen. Het vak was afwisselend voor hem. Zo maakte hij naast het 'gewone' knippen eens een haartransplantatie mee in de jaren '80, wat toen nog bijzonder was. Ook knipte hij de toupets van klanten.

LUISTEREND OOR Breddels: ,,Het mooie is dat je dienend bent aan de mensen en ze tegelijkertijd een luisterend oor kunt bieden. Klanten vertelden me vaak hun problemen, bijvoorbeeld als er iemand dood was gegaan of als een scheiding speelde."

De kapsalon en het huis zijn verkocht. Breddels en zijn vrouw zijn verhuisd naar de Driestad. Hij fietst, sport en luistert graag naar muziek, maar weet ook dat hij zijn klanten zeker zal gaan missen.