KCB-ers enthousiast over Fairtrade en duurzaamheid

Simon Dijk

CULEMBORG Ruim 40 ondernemers bezochten vorige week de KCB thema-avond over Fairtrade in groothandelscentrum FairPlaza. Presentaties over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door Ben Wammes (Gispen) en duurzaam bouwen door Cees van Dillen, maakten duidelijk dat duurzaam ondernemen gewoon een 'must' is in ondernemersland. Dat handelen sluit mooi aan bij het beleidsplan van het Culemborgs College tot internationale duurzame ontwikkeling. ,,Bewustwording van de invloed van ons gedrag als Wereldburger, is een eerste stap en heel actueel. We kunnen ons niet afsluiten voor wat er in de wereld gebeurt", aldus wethouder Joost Reus.

VERBINDING Doel van de thema-avonden is voor de KCB verbinding tussen ondernemers stimuleren. In FairPlaza werken 17 van de 22 fairtrade groothandels in Culemborg al samen, een mooi voorbeeld hiervan. KCB-voorzitter Henk Visscher: ,,Deze klustering spreekt mij erg aan. Bovendien zal ik echt gaan proeven van fairtrade. Want zoals een Chinees spreekwoord zegt: Beter dichtbij goed doen, dan ver weg wierook te branden." Een uitdaging tot duurzaam handelen, die Visscher meteen meegaf aan Rosita Setz (presentatie-expert) die hem in februari 2016 opvolgt als voorzitter.

Na een rondgang door het in 2013 opgerichte FairPlaza, was er nog volop tijd om verbindingen te leggen. Zo stelde Paul Nieuwenhuizen van het Praktijklab ROC Rivor twee leerlingen voor. Zij werken mee aan de opvolging van deze avond door marktonderzoek en het bevragen van de bedrijven rond het thema fairtrade. Dit helpt de voorbereidingsgroep van deze avond, bestaande uit Fairtrade-ondernemers, Fairtrade-gemeente Culemborg, KCB en gemeente verder. Samen versterken zij het imago van Culemborg als Fairtrade-stad.