• Stadsboer Todd en Velt initiatiefnemers Gerda van Roode en Eliane Hulsink

    Simon Dijk

Plantjes (ruil)markt op Caetshage

CULEMBORG Dat moestuinieren, biologisch voedsel en duurzaam leven in de lift zit, is ook tot de Betuwe doorgedrongen. Daarom startten enthousiastelingen eind 2017 Velt-Betuwe, een afdeling van de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren. Want wat is er leuker en lekkerder dan je eigen plantjes kweken en eten van je eigen duurzame oogst. Zaterdag 19 mei van 10.00 tot 11.30 uur is er daarom een sier- en moestuin plantjes (ruil)markt op stadsboerderij Caetshage.

door Simon Dijk

Op veler verzoek verkoopt de stadsboer ook plantjes. Er is een informatie- en boekenstand van Velt, de boerderij winkel is van 09.00-13.00 open en er is drinken en lekkers te koop.

Bijna 45 geleden ontstaan in België is Velt een ecologische vraagbaak en inspiratiebron. De bijna 17.000 aangesloten leden werken zonder pesticiden en delen vaak oude kennis, over telen en bijvoorbeeld koken met het seizoen mee. Eén van de initiatiefnemers in de Betuwe, Eliane Hulsink: ,,Het leuke is van elkaar leren; je verbinden met andere deelnemers. Daarom willen we minimaal vier maal per jaar iets organiseren, zoals deze markt en het eerste weekend van juni ecotuindagen waarop 6 tuinen van Culemborg tot Rijswijk opengesteld zijn."

KIEZEN Medeorganisator Gerda van Roode ervaart dat een keuze voor duurzaam voor meer mensen mogelijk is. ,,Als je voor je voeding alle foldertjes napluist of het nog goedkoper kan, maar aan de andere kant de nieuwste TV, iPhone en kleding koopt, dan merk ik dat het ook anders kan. Velt inspireert je om juist voeding geen sluitpost te laten zijn. Door uitwisseling, delen en samendoen is dat echt bereikbaar". Voor deelname en informatie: elianehulsink@hotmail.com. Http: www.velt.be/aktiviteiten/plantjes-ruilmarkt.