• Gerda van Roode

Plantjes weggeven op plantjes(ruil)markt

CULEMBORG De eerste plantjesruilmarkt van Velt-Betuwe bij Caetshage was een groot succes. Er kwamen veel mensen op af met plantjes die ze over hadden, uit tuin en kas. De tafels werden in rap tempo volgezet met allerlei groen: van tomatenplantjes tot lieve-vrouwe-bedstro. Al die plantjes vonden snel weer nieuwe eigenaren. Ondertussen wisselden de bezoekers heel wat informatie uit over de plantjes en hun teelt.

De plantjes van Caetshage vonden –tegen een klein prijsje- eveneens gretig aftrek. Ook biologische fruitboomkweker 'Boomkroon' was blij met de grote belangstelling.

De spelregels voor het ruilen waren soms voor de bezoekers nog een beetje onwennig. Velt-bestuurslid Gerda van Roode legt uit: ,,Je kunt het vergelijken met een 'free library'. Je geeft een of meer boeken omdat je die niet meer wilt, je kiest andere boeken ervoor in de plaats. Er wordt niet één-op-één geruild en er komt in principe geen geld aan te pas. Wel nodigen we deelnemers uit om een vrijwillige bijdrage te leveren voor de organisatie van de ruilmarkt, met name als ze zelf geen plantjes inbrengen. Je geeft plantjes weg omdat je ze over hebt en er een ander blij mee kunt maken." Gezien het kleine aantal plantjes dat geen nieuwe eigenaar vond, is dat deze eerste plantjesruilmarkt goed gelukt.