• LibertusPolling
  • LibertusPolling
  • LibertusPolling

PLUS Giel Smits heeft eerlijkste banaan

CULEMBORG Nieuw bij PLUS Giel Smits: volg de reis die de banaan heeft afgelegd, van de plantage in Colombia tot in het winkelmandje. Ook komen de klanten te weten wat hun aankoop betekent voor de bananenboeren in Colombia en leren ze de mensen kennen achter de bananenplantages.

PLUS ondernemer Giel Smits: ,,Bij PLUS staan we voor goed eten. En goed eten komt uit een gezonde keten. Sinds 2010 zijn al onze bananen Fairtrade. Als Meest Verantwoorde Supermarkt doet PLUS daar nu nog een schepje bovenop: al onze niet-verpakte bananen zijn nu klimaatneutraal. Daarmee zijn we de eerste supermarkt in Nederland."

Transparantie in de keten wordt steeds belangrijker. Bovendien is er een groeiende vraag naar verantwoorde, eerlijke producten en meer belangstelling voor de herkomst van producten. Met de toepassing van blockchaintechnologie worden alle stappen in de keten vastgelegd, gekoppeld en inzichtelijk gemaakt. Door de QR-code op de losse bananen te scannen en de bijbehorende Fairtrade FLO-ID in te voeren kun je de hele route die de banaan aflegt volgen. De reis begint op één van de 17 coöperaties in de regio Urabá in Colombia waar de bananenplanten groeien en de vruchten geoogst worden. De blockchain bevat ook informatie over wanneer de bananen zijn geoogst, sociaal maatschappelijke activiteiten en wat de CO2-uitstoot per schakel in de keten is.


KLIMAATNEUTRALE BANANEN Om actief bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering heeft PLUS al haar losse bananen klimaatneutraal gemaakt. Allereerst is de CO2-voetafdruk in kaart gebracht. Bij iedere stap in de reis die de banaan maakt, zet PLUS zich samen met haar ketenpartners in om de CO2-uitstoot te verminderen. De resterende uitstoot wordt gecompenseerd via duurzame energieprojecten. Dit gehele traject van meten, reduceren en compenseren van de CO2-voetafdruk van de losse bananen wordt jaarlijks geverifieerd volgens het keurmerk Klimaatneutraal Gegarandeerd.

PLUS betaalt haar bananenboeren in Colombia ten minste de minimumprijs en een Fairtrade premie, ook als bananen in de aanbieding zijn. Door de hogere prijs kunnen ze investeren in hun bedrijf om het toekomst proof te maken. De Fairtrade premie gaat rechtstreeks naar de arbeiders. Gezamenlijk bepalen de arbeiders hoe zij de premie willen investeren, denk aan huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg.