PLUS Giel Smits klimaatneutraal

CULEMBORG PLUS Giel Smits, aan het Koopmansgildeplein 16 in Culemborg, is vanaf nu officieel klimaatneutraal. PLUS zet zich al jaren in om energiezuiniger te worden en vergroend al sinds 2011 haar stroom 100%; de laatste drie jaar is daarbij bewust gekozen voor Europese windenergie. Daar komt nu ook compensatie van de CO2 uitstoot van het gasverbruik en de koelingen van de winkel bij, wat PLUS Giel Smits geheel klimaatneutraal maakt.

PLUS Smits gaat zo efficiënt mogelijk met energie om en wekt waar mogelijk ook zelf energie op. Daarnaast heeft PLUS Smits zonnepanelen op het dak, zuinige koelingen, een warmteterugwinsysteem en energiezuinige ledverlichting. De energie-efficiëntie bij PLUS is in de afgelopen tien jaar met meer dan 20% verhoogd. Het doel is om dit in de komende jaren nog verder te verbeteren.

PLUS compenseert de CO2 uitstoot met een mix van Gold Standard-certificaten uit CO2-reductieprogramma's. Voor compensatie van de CO2 uitstoot afkomstig van het gasverbruik, investeert PLUS in efficiënte kooktoestellen voor gezinnen in Ethiopië en India. Dit is een initiatief in samenwerking met het Fair Climate Fund, in lijn met de nieuwe Fairtrade standaard die onlangs gelanceerd is. Door deze kooktoestellen wordt de uitstoot van CO2 van meer dan 2.500 gezinnen aanmerkelijk teruggebracht en hebben zij een veel beter bestaan.

Maarten Derksen van Fair Climate Fund: ,,Wij zijn heel blij met deze stap van PLUS, als eerste grote retailer nemen zij klimaatneutraal als uitgangspunt voor hun CO2 reductiebeleid. Daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid en hebben meer dan 2.500 Ethiopische en Indiase gezinnen toegang tot schoner koken. Zij besparen op CO2 uitstoot en ook veel tijd doordat zij efficiënter koken. Bovendien verbruiken zij vijftig procent minder hout om te koken en worden ze veel minder blootgesteld aan schadelijke rookontwikkeling binnenshuis."

Dat PLUS Giel Smits klimaatneutraal is, is zichtbaar aan de sticker op de winkelruit. Alle PLUS supermarkten zijn nu klimaatneutraal en in de loop van 2016 en 2017 worden ook het servicekantoor en de distributiecentra klimaatneutraal.