• Rouwcentrum Culemborg

Rouwcentrum Culemborg weer echt Culemborgs

Advertorial

CULEMBORG Robert Kool is de nieuwe eigenaar van Rouwcentrum Culemborg aan de Fluwelboom 2, voorheen 'Uitvaartbegeleiding Fluweelboom'. Vanaf 1 september heeft hij het overgenomen van de Leerdamse LBV-Uitvaartgroep, die het de afgelopen 18 jaar exploiteerde. Als geboren Culemborger is Kool er trots op dat het centrum weer Culemborgs is, te meer omdat zijn ouders hetzelfde centrum ook al exploiteerden van 1980 tot 1999. Kools ouders stopten met 'Rouwcentrum Kool' vanwege hun leeftijd. Toentertijd wilde hij het zelf nog niet overnemen en werd hij zelfstandig vrachtwagenchauffeur, een beroep wat hij nog steeds parttime uitoefent. Maar in 2016 ging hij toch weer serieus nadenken over overname van het centrum. 

ONAFHANKELIJK

Het Rouwcentrum is het enige in Culemborg, Kool ziet het als een onafhankelijk rouwcentrum. Dat betekent dat alle uitvaartverzorgers gebruik kunnen maken van zijn diensten. Kool: ,,Van de vorige eigenaar weet ik dat er gemiddeld zo'n 120 opbaringen per jaar plaatsvinden in Culemborg. Ik heb nu drie personeelsleden in dienst, waarmee we onze taken uitvoeren. Nadat een overledene in ons centrum is opgebaard, zorgen wij voor een goed verloop van de condoleancebezoeken en werken we nauw samen met de uitvaartverzorger. Tijdens een uitvaartdienst zorgen we voor het bijstaan van de aanwezigen, de catering, muziek, de gewenste opstelling van stoelen in de zaal enz. Na de dienst wordt de overledene naar de begraaf- of crematieplaats vervoerd, die taak wordt dan weer overgenomen door de uitvaartverzorger." Kool neemt de taken van zijn rouwcentrum serieus en heeft de ambitie de nabestaanden "een goed gevoel mee te geven bij het afscheid, het is het laatste stukje wat je zo goed mogelijk kunt verzorgen". 

MEER AMBITIES

Kool heeft meer ambities. Gefaseerd wil hij de wat gedateerde inrichting van het rouwcentrum moderniseren, waarvoor de ideeën al klaar liggen. Zo zullen gordijnen en vloerbedekking worden vervangen, maar later ook o.a. de muren onder handen worden genomen.  

24-UURS KAMER

Overledenen werden vroeger vaak thuis opgebaard. Tegenwoordig gebeurt dit meestal in een rouwcentrum en kunnen nabestaanden daar naar toe komen, al wordt dit vaak als onpersoonlijker ervaren. Het Rouwcentrum Culemborg heeft nu een mooi alternatief: de 24-uurs kamer. Deze kamer benadert het idee van een huiskamer: er staat een sofa, gerieflijke stoelen, een grote tafel met stoelen, koelkast en leeshoek. In deze kamer is ook de overledene opgebaard. De nabestaanden krijgen de sleutel van deze kamer en kunnen zelf bepalen wanneer en hoe lang zij er gebruik van willen maken tot de begrafenis of crematie plaatsvindt. Het is een mooi persoonlijk alternatief en een in Nederland opkomende 'trend'. 

Kool benadrukt hoe blij hij is dat het centrum weer 'Culemborgs' is: ,,Als echte Culemborger krijg je van de mensen een hogere gunfactor." Zijn ouders zijn trots dat hij de zaak weer "in handen heeft" en zullen hem waarschijnlijk wel met adviezen willen bijstaan.

a[Informatie: www.rouwcentrumculemborg.nl