• BetuweZorg Kerkstraat 29 4191 AA Geldermalsen 088-8009999 www.betuwezorg.nl

    BetuweZorg

Sadeq, verpleegkundige uit Syrië

Advertorial

GELDERMALSEN ,,De eerste kennismaking is soms een beetje lastig. Maar ik ben vrolijk en communiceer graag. Vaak vragen mensen waar ik vaker langs ben geweest wanneer ik weer kom.'' Sadeq Hubbe is als verpleegkundige niveau 3 werkzaam bij BetuweZorg. Hij is een Syrische vluchteling die na een moeizame periode zijn draai in Nederland helemaal heeft gevonden.

Sadeq Hubbe vluchtte samen met zijn gezin met het vliegtuig naar Nederland. In zijn thuisland werkte hij als specialistisch HBO-verpleegkundige hartzorg en heeft van meet af aan ingezet op eenzelfde baan in Nederland. Na een aantal examens en formaliteiten ging hij in oktober 2016 aan de slag bij BetuweZorg. Zijn diploma's werden ingeschaald op verpleegkundige niveau 3 en Sadeq startte direct een nieuwe opleiding om verpleegkundige niveau 4 te worden. Op dit moment heeft hij alle examens met goed gevolg afgerond, maar moet nog wel wat bijspijkeren aan het Nederlands dat niveau 4 vergt. In het Engels heeft hij zijn diploma wel gehaald.

Sadeq: ,,Ik ben nu veelal aan het werk in Tiel, maar help ook regelmatig mee in Geldermalsen, Culemborg of Zaltbommel. Ook de dorpen in de regio ken ik. Het is voor mij niet alleen werk, maar ook een hele goede manier om kennis te maken met de Nederlandse geschiedenis. Ik kijk graag samen met de cliënten foto's van vroeger en hoor dan de verhalen die daarbij horen. Het is wel een verschil met de Syrische cultuur. Wat mij opvalt is dat Nederlandse dames vroeger ook regelmatig met een hoofddoek op de foto stonden. Nu zie ik dat helemaal niet meer. Soms word ik later in de auto echt een beetje emotioneel. Wie krijgt als nieuwe Nederlander zo'n kans om de geschiedenis van Nederland op deze manier mee te maken?''

Hij schetst dat hij in Tiel een diverse mix aan cliënten heeft die hij regelmatig verzorgd. Het verwisselen van stoma's, katheteriseren, injecteren, bloedsuiker prikken, wondzorg, zwachtelen; allerlei dagelijkse werkzaamheden die hij met een lach en een grapje verzorgt. En als het even zo uitkomt, zet hij met hetzelfde gemak zijn cliënten onder de douche of helpt ze met het aantrekken van hun kousen. Soms gaat het vanzelf, soms is het even aftasten, omdat de cultuur van de cliënt anders is. Hij probeert altijd een band met zijn patiënten op te bouwen en is altijd vrolijk. Zijn positieve insteek is soms gewoon besmettelijk.

BetuweZorg is een thuiszorgorganisatie met oog voor de medemens. Zelfstandig functioneren in eigen thuisomgeving staat bij deze organisatie hoog aangeschreven. De medewerkers van BetuweZorg zijn zich in al hun handelingen hier volop van bewust en iedere medewerker krijgt de mogelijkheid tot verdere specialisatie. Net als Sadeq houdt het niet op bij het diploma dat bij aanvang van het dienstverband wordt getoond.