• De gepensioneerde uitzendkracht is volgens Herma een ideale arbeidskracht

    Emiel Ypma

Snel een nieuwe baan via Betuwe65plus

CULEMBORG Herma de Jong werkt al vanaf haar vijfentwintigste in de wereld van uitzendbureaus. In 2016 richtte zij 'Betuwe65plus' op, een uitzendbureau voor mensen die nog verder of weer willen gaan werken na hun 65-ste levensjaar. 'Betuwe65plus' bemiddelt als enige in de Betuwe tussen gepensioneerden en werkgevers die vacatures aanbieden en openstaan voor deze doelgroep.

door Eric Jansen

De Jong: "Een groep mensen gaat na hun pensionering eerst leuke dingen doen, zoals reizen of hun huis opknappen. Hierna merken ze toch hun voormalige collega's te missen, tijd over te hebben, hun wereld is kleiner geworden of ze willen toch weer wat betekenen voor de maatschappij."

Wie in contact komt met 'Betuwe65plus', krijgt een gesprek met Herma. Willen beide partijen met elkaar verder, dan zoekt zij vervolgens een passende baan voor de uitzendkracht, rekening houdend met wat iemand wil en de zwaarte van een baan. Het zoeken van de goede 'match' is voor Herma juist ook de leuke kant van haar baan. Haar oudste nog werkzame uitzendkracht momenteel is 75 jaar.

IDEALE ARBEIDSKRACHTEN Herma merkt dat werkgevers wat huiverig zijn om gepensioneerd personeel aan te nemen, of ze weten niet dat die mogelijkheid bestaat. Vooroordelen als dat gepensioneerden trager en vaker ziek zouden zijn, bestaan. Dat betekent dat Herma investeert om haar doelgroep onder de aandacht te brengen van werkgevers.

KWALITATIEF PERSONEEL In de huidige veranderende arbeidsmarkt is het voor bedrijven steeds moeilijker om voor een klein aantal uren per week kwalitatief personeel te vinden. Herma kan juist in deze krapte bemiddelen met haar bedrijf. Haar uitzendkrachten zijn flexibel inzetbaar (vanaf 1 uur per maand) en kosten werkgevers minder dan niet gepensioneerden.

De gepensioneerde uitzendkracht is volgens Herma een ideale arbeidskracht voor bedrijven: "Het zijn mensen met een doorgaans hoog arbeidsethos, ze willen hard werken, zijn gemotiveerd voor hun baan en weinig ziek. Het brengt hen ook nog financiën op, als aanvulling op hun pensioen. Daarnaast zijn ze zeer ervaren en niet meer gericht op promotie. Verder is het bewezen dat een mix tussen jong en oud op de werkvloer leidt tot meer motivatie en minder ziekteverzuim".

VACATURES Betuwe65plus heeft momenteel nog allerlei vacatures openstaan en zoekt dringend nieuwe uitzendkrachten. Er zijn vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, klusjesmannen, schilders, terreinmedewerkers, winkelverkopers enz. Als goed voorbeeld van een geslaagde bemiddeling waarbij leeftijd er weinig toe doet, noemt Herma de situatie van een voormalige ROC-docent: "Hij was met vervroegd pensioen gegaan, had jarenlang zijn huis verbouwd en wilde toch weer in het arbeidsproces. Zijn grote wens was te gaan werken bij een installatiebedrijf. Uiteindelijk lukte dat ook en doet hij dit al weer een tijd met veel plezier. En hij is 69 jaar!". Niet voor niets hanteert Herma voor haar bedrijf de slogan "Soms is ouder gewoon beter".

Meer informatie voor werkzoekenden: www.betuwe65plus.nl