Trends in voeding en gezondheid

CULEMBORG Media staan bol van de informatie over gezond eten. Geen suiker, geen zuivel, geen brood, wel superfoods, wel wholerawfood. De consument wordt van de ene trend naar de volgende hype geslingerd. Rinjo Israels van Juvo Nederland zet de trends op een rij en geeft tijdens een lezing op donderdag 26 maart van 19.30 tot 22.00 uur heldere conclusies en richtlijnen om gezond te eten. De lezing wordt aangeboden door G&W gezondheidswinkel Muller, Chopinplein 3 in Culemborg.

Consumenten worden zich steeds bewuster van de rol van voeding voor hun gezondheid. De gezondheidsbladen groeien in oplage en het internet kent duizenden sites en blogs die dagelijks het laatste nieuws en de nieuwste inzichten uitleggen over de rol van voeding. De populariteit van superfoods zoals gerstegras, chiazaad en uitheemse bessen neemt toe ondanks de kritiek van het voedingscentrum. Uit de nationale voedselconsumptiepeilingen blijkt dat de gemiddelde Nederlander steeds minder groente en fruit eet. Ondanks de campagnes van de overheid: "2 ons groente en 2 stuks fruit". Gemiddeld eet een Nederland 100 gram groente en 1/3 appel per dag. Informatie alleen is dus niet voldoende. De suiker- en vettaks wel? Het buitenland is ermee gestopt. De omgeving waarin consumenten zich bevinden, is overladen met gemakkelijke, toegankelijke, goedkope voeding. Voeding die eigenlijk het predikaat vulling moet hebben. De hoeveelheid calorieën per euro is voor veel consumenten belangrijker dan de voedingswaarde. De lezing van Rinjo Israels geeft richtlijnen om betere keuzes te maken in eten en om weerstand te kunnen bieden aan ongezonde verleidingen.