• Tanja Moody
  • Tanja Moody
  • Tanja Moody
  • Tanja Moody

Vastgoedeigenaren binnenstad verenigen zich

CULEMBORG Eigenaren van vastgoed van commerciële en maatschappelijke panden in de binnenstad van Culemborg hebben vorige week eensgezind besloten tot de oprichting van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Binnenstad Culemborg.

door Tanja Moody

Aanleiding zijn de sessies over de 'De Nieuwe Winkelstraat', waarin de ondernemersvereniging, de gemeente Culemborg en pandeigenaren de handen ineenslaan om de samenwerking en de kwaliteit van het winkelgebied te optimaliseren. Er wordt gewerkt aan een masterplan binnenstad, met daarin de identiteit van Culemborg. Wat voor een stad zou Culemborg over pakweg tien jaar willen zijn? Wat is het DNA van de stad?

Alle groepen maken vervolgens ieder een eigen prioriteitenlijst om de koers te bepalen. Voor de aanwezige pandeigenaren staan (gratis) parkeerbeleid, een flexibel bestemmingsplan voor de inrichting van panden en een duidelijke route met bewegwijzering hoog op de agenda. Tevens willen ze kortere lijnen met de gemeente via één aanspreekpunt (een accountmanager voor alle loketten).

Andere actuele punten zijn leegstand, uitstraling van de panden, veiligheid en het aansturen op behoud/aantrekken van publiekstrekkers. Een projectgroep, bestaande uit Frans Buysse, Rudy Brons, Stefan Kroezen, Geert van der Hoeff en Dave Mason heeft het proces tot hier begeleid. Er wordt de komende tijd bekeken wie in het bestuur gaat plaatsnemen. De kosten worden betaald uit het Ondernemersfonds.

LEEGSTAND BINNENSTAD De gemiddelde leegstand is 9% en in lijn met de landelijke trend (10%). Het verloop is wel grilliger, met uitschieters voor de Tollenstraat (21%) en de Zandstraat (18,9%). Daarentegen zijn alle panden aan de Markt bezet (0%). Er zijn in de binnenstad in totaal 270 panden met een commerciële functie. Ongeveer een kwart daarvan is bereikt tijdens deze bijeenkomst. Voor meer informatie: centrumvastgoedculemborg@outlook.com