• Neeltje van Triest

Verhallen is weer open

CULEMBORG Banketbakkerij Verhallen is een gevestigde naam in Culemborg. De tompoezen zijn overheerlijk, maar ook het overige assortiment is niet te versmaden. En een compleet vernieuwde bakkerswinkel geeft de bakkerij verder toekomst. Verhallen en Culemborg blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Kevin en Anouk, de jonge gezichten van de banketbakkerij, hebben tropendagen achter de rug. Maar ze blijven er als altijd vrolijk bij. Kevin: ,,Wij blijven topkwaliteit leveren. Banketbakkerij Verhallen bestaat niet voor niets 107 jaar en mag zich Hofleverancier noemen. Ook is er altijd uit ditzelfde pand gewerkt. Het was drie generaties na elkaar een familiebedrijf. Anouk en ik hebben het als oud personeel vijf jaar geleden overgenomen en gaan nog steeds door waar de familie gestopt is. Maar nu voelen we ons zo ingeburgerd, dat we het tijd vonden voor de complete verbouwing. En met alles wat we tegenkwamen tijdens de verbouwing is dit echt niet de eerste in de geschiedenis van de bakkerij.''

De jonge ondernemende bakkers wijzen er op dat het assortiment sterk uitgebreid is met producten die hun generatie op waarde weten te schatten. Beiden zijn nog geen dertig en stralen die frisheid ook uit in de nieuwe winkel. Meer chocoladewerk en allerlei nieuwe gebakjes bijvoorbeeld. Ze zijn nog steeds zuinig op de traditie, maar maken wel een zoete knipoog naar deze tijd. De ouderwetse koekblikken zijn bijvoorbeeld vervangen door een fraaie koekjesvitrine. Er is heel veel kleur in de winkel aanwezig, waardoor de vrolijkheid er van af spat. Alleen al de zelfgemaakte macarons bijvoorbeeld. Of de met de hand gemaakte chocoladefiguren. En vanzelfsprekend het gesorteerd gebak, waarvan ieder gebakje een kunstwerk op zich is. Die liggen in de gekoelde vitrine, waar onder andere ook amandelkoekjes en vers hazelnootgebak de klant verleiden.

Kevin: ,,We maken nagenoeg alles zelf. Iedere maandag draaien we hier 50 kilo deeg waar we van alles mee maken. En dat hoeft heus niet altijd moeilijk of zeer luxe te zijn. Ik vind het ook heel leuk om bijvoorbeeld spritskoekjes te spuiten en te bakken. En kijk, Anouk is daar een Milionaire short bread aan het snijden. Allerlei kleine gebakjes met een bovenlaag van chocolade. Wij hebben beiden een bakkersopleiding achter de rug en zullen ook altijd een mix van authentiek gebak en nieuwe producten verkopen. Voor ons is iedere dag anders. Maar we blijven wel gewoon banketbakkers, geen patissiers of andere moeilijke namen, we zetten veel liever in op kwaliteit en creativiteit.''

De acht medewerkers van Verhallen vervullen allemaal een eigen taak en benutten de mogelijkheden van de nieuwe winkel met een creatieve kwinkslag. Door de inrichting, de kleuren en de vriendelijke uitstraling blijft Banketbakkerij Verhallen het visitekaartje van Culemborg. En dat de tompoezen wereldberoemd zijn, is voor Kevin en Anouk alleen maar mooi meegenomen.

Banketbakkerij Verhallen, Tollenstraat 17, Culemborg. Telefoon 0345-512716 of www.banketbakkerijverhallen.nl.