Vrijstad Energie in actie met Binnenlandse Zaken

CULEMBORG De ene dag je coöperatie oprichtende volgende dag zit je aan tafel op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo hard gaat het bij Vrijstad Energie. Woensdag 22 juni zat oprichter Han Horstink samen met bestuursleden Sophie Schut en Frans Buijsse bij notaris kantoor Ton & Van den Broecke om de statuten formeel vast te leggen. Donderdag de 23e had het bestuur een etentje bij stadsboerderij Caetshage en brainstormde over de energievoorziening in de toekomst.

ENERGIE NEUTRAAL Aan het etentje "Van de Kook" namen een kleine twintig mensen deel, betrokken bij energieprojecten in Culemborg. Het vormt onderdeel van de nationale energiedialoog van het ministerie van Binnenlandse Zaken en heeft als doel ideeën te verzamelen voor het landelijke energiebeleid voor de gebouwde omgeving: op naar energieneutrale woningbouw! Lokale organisator Gerwin Verschuur: "Een van de centrale vragen is daarbij: hoe komen we van het gas af? Hoe verwarmen we straks onze huizen en met welke energie koken we ons eten?"

ENERGIE COÖPERATIES Het drietal is sinds begin 2015 bezig met Vrijstad energie. Han Horstink: "We realiseerden een collectief project met 20 deelnemers die samen 100 zonnepanelen plaatsten op het dak van het Koningin Wilhelmina College. Dat soort projecten willen we meer gaan doen. Onder verantwoordelijkheid van Thermo Bello, het warmtebedrijf van EVA Lanxmeer, liep een regionaal project om in vijf gemeenten een lokale energiecoöperatie op te richten. Na Culemborg volgen vanaf vrijdag Tiel, Lingewaal, Neder-Betuwe en Zaltbommel.

WIJKACTIES Zo gaat Vrijstad Energie vol energie van start. Voorzitter Frans Buijsse: "Dat is belangrijk om Culemborg energieneutraal te maken." Een van de activiteiten zijn de wijkacties voor energiebesparing. Vorig najaar in de Bloemenbuurt, nu in Terweijde en Achter 't Zand. Huiseigenaren kunnen onafhankelijk advies krijgen voor investeringen in de kwaliteit van hun woning. Voor deze acties werkt de coöperatie samen met de gemeente en Hoom, een landelijke organisatie die veel ervaring heeft met dergelijke wijkacties. Informatie: www.energiebedrijf-zethemop.nl

fotobijschrift:

Bestuursleden Sophie Schut en Frans Buijsse bij de notaris