• Simon Dijk

Zaterdagse streekmarkt gaat van start in mei

CULEMBORG Een kleinschalige markt met eerlijke, betaalbare lokale producten direct van het land. Wekelijks in het weekend, wanneer meer mensen tijd hebben om te winkelen en te 'beleven'.

door Simon Dijk

Mensen via de Varkensmarkt de stad in trekken en aansluiten bij de horeca. Dat is waar het initiatief van Jesek van Sante, bekend van de Vrijstadmarkt, samen met ondernemers vereniging VOC pal voor staat. Donderdag 31 maart bevestigde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst hiertoe tussen VOC en gemeente.

Van Sante werkte met het nieuwe bestuur van de VOC, waaronder Anja Elands en Kees Boelhouwer, met advies door de binnenstadmanager, aan het uitdagende plan. Van Sante: ,,Een heel proces van vergunningen en rekening houden met de wet Markt en overheid en marktbescherming van collega's." Want de dinsdagmarkt blijft bestaan. Opsteker is een subsidie van het ondernemersfonds. Het fonds vindt het een onderscheidend initiatief voor en door lokale ondernemers met biologische, fairtrade en streekproducten. Zo zullen bijvoorbeeld natuurbakker Brood Leeft, natuurwinkel Naturijn en zorgboerderij Thedingsweert de kramen vullen. Ook zijn er contacten met de molenaar van Bolderburen en zorgboerderij de Witte Schuur.

AAN DE BAK Bekend van de Roode Haen, Fortenfair, Fair&Green markt en de Vrijstadmarkten, breekt Jesek een lans voor lokaal en eerlijk. En sinds kort maakt hij werkzaam bij Local 2 Local als 'ambassadeur van de Betuwe', ondernemers en organisaties enthousiast. Van Sante: ,,Die kunnen nu op één plek gemakkelijk producten afhalen, om er later bijvoorbeeld mee aan het koken te slaan. Ook bij de consument is een brede doelgroep te vinden voor producten van dichtbij. Gelukkig, want het moet gewoon anders met hoe we de aarde gebruiken. Goed dat er klimaatdoelen zijn vastgelegd, maar nu moeten we aan de bak."

Zo ziet de nieuwe zaterdagmarktmeester de streekmarkt als plek waar mensen samen een betere wereld creëren. Boodschappen doen en dan nagenieten van een lekker sapje of soepje. Op de markt of bij de lokale horeca in de mooie binnenstad.

Voor de zaterdagmarkt van ongeveer vijftien kramen, is nog plek voor deelnemers. Aanmelden: deroodehaen@gmail.com en via 06-10404805.