• Janne Bartlema (l), Ianthe Elbers, Tabitha Boekweit en Vera Baardolf (r).
• Janne Bartlema (l), Ianthe Elbers, Tabitha Boekweit en Vera Baardolf (r). Foto: Fleur van Eeuwijk

Van verf tot krijtjes: Open Atelier aan De Helling 7 in Culemborg

Nieuws 1.553 keer gelezen

CULEMBORG • Op 23 en 24 maart zullen kunstenaars Vera Baardolf, Ianthe Elbers, Janne Bartlema en Tabitha Boekweit een kijkje geven in hun atelier aan De Helling 7.

Kunst is het woord dat de vier vrouwen met elkaar verbindt. Daarom zitten zij ook al een lange tijd in het pand dat leegstaat aan De Helling 7. Hier maken ze van alles en onderscheidt ieder zich op haar eigen manier. 

We kijken ernaar uit om dit met geïnteresseerden te delen!

Waar de een zich bezighoudt met de natuur heeft de ander een passie voor allerlei soorten technieken en kleurrijke materialen. “We kijken ernaar uit om dit met geïnteresseerden te delen!”

Rust, ruimte en natuur

Ianthe Elbers heeft al sinds 2020 haar eigen atelier in het pand aan De Helling 7. “Door de coronacrisis kwam dit leeg te staan en werd er besloten om deze locatie voor kunstenaars toegankelijk te maken zodat zij hier in een atelier konden werken.” 

Ianthe zag dat wel zitten en ging hier gelijk aan de slag. “De pandemie heeft mijn werk beïnvloedt omdat er veel ruimte was om rustig te kijken. Het uitzicht op de Lek is daar dan ook ideaal voor!”

‘Eigenlijk wilde ik bioloog worden’

In haar werk, is ze veel bezig met de natuur. “Eigenlijk wilde ik bioloog worden maar mijn kennis over de natuur neem ik alsnog mee in mijn kunstwerken.” De snelle veranderingen in de natuur, gebruikt Ianthe als inspiratiebron.

“Kunst en ecologie breng ik samen in tekeningen en schilderijen. Ik benadruk hierin wat er gebeurt als de menselijke invloed op de natuur te sterk wordt en uit balans raakt.” Ze werkt op panelen van hout en schildert met zelfgemaakte verf.

Vilten wandvazen

Anderhalf jaar geleden is Janne Bartlema van Amsterdam naar Culemborg verhuisd. Ze vindt het belangrijk om bewuster met de seizoenen te leven en in verbinding met de natuur te staan. Per toeval kwam ze met iemand in contact die haar tipte over dit atelier. 

“Ik was gelijk enthousiast en daarom zit ik hier al sinds oktober 2022. Tijdens mijn verhuizing startte ik met het experimenteren van vilten wandvazen.”

Reageerbuisjes voor bloemen  

In de wandkleden besloot ze reageerbuisjes voor bloemen te verwerken. “Als je dan nieuwe bloemen wil hebben, kun je in je omgeving opzoek gaan naar bloemen die je erin kunt zetten.”

“In plaats van dat je iedere keer een bos bloemen koopt, kun je dus je eigen kleine boeket maken voor aan je muur. Dit is ook nog eens beter voor het milieu!” Janne hoopt mensen hiermee uit te dagen door eens écht naar hun eigen omgeving te kijken.

Ik ben tevreden als mijn handen onder de inkt zitten 

Kunstenaars Vera Baardolf en Tabitha Boekweit zijn allebei in oktober 2023 in dit pand terechtgekomen. “Op deze plek word ik rustig door de creatieve mensen en de fijne natuur. Dit inspireert me dan ook voor mijn eindproject dat ik maak voor mijn studie illustratie in Utrecht”, vertelt Vera. 

Hierin laat zij zien hoe de mens verbonden is met de natuur. “Dit doe ik met verschillende materialen en technieken. Ik ben tevreden als mijn handen onder de inkt zitten en de vloer vol ligt met papierknipsels”, lacht ze.

Van verf en inkt tot aan krijtjes

De verschillende materialen en technieken gebruikt Tabitha ook graag in haar atelier. “Ik verzamel allerlei dingen waar ik vervolgens weer overheen verf bijvoorbeeld. Qua materialen gebruik ik ook van alles. Van verf en inkt tot aan krijtjes. Ik weiger om één soort materiaal te gebruiken.” 

Ook experimenteert ze, met digitale kunst in combinatie met andere technieken. Maar de kleurrijke explosie, is overal in terug te zien.

Open atelier
Op zaterdag 23 en zondag 24 maart van 11.00 tot 17.00 uur zetten de vier kunstenaars hun atelierdeuren open. Ianthe: “Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Ben je benieuwd naar wat wij hier allemaal maken? Dan ben je op de juiste plek!” De hele dag zal het ook heel gezellig worden. “Je kunt een praatje met ons maken, naar ons werk kijken, het werk kopen en genieten van een hapje en een drankje.”

De kunstenaars kijken uit naar alle mensen die langskomen. Tabitha: “Het is altijd weer een verrassing wie er langskomen, maar het wordt sowieso leuk omdat wij onze eigen expositie mogen vormgeven!”

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen Nieuws 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00