Afbeelding
Foto: Stockfoto

Ombuigen met behoud van het eigene (DNA) van Culemborg

Nieuws 2.430 keer gelezen

CULEMBORG • Bij de noodzakelijke forse bezuinigings- en ombuigingsoperatie in Culemborg moet het eigene (het DNA) van de Vrijstad behouden blijven.

Het betekent volgens het college dat toekomstige generaties in Culemborg goed kunnen wonen, werken en recreëren. Bovendien moet de stad zijn toegerust voor grote opgaven die op de stad afkomen. 

Keuzes maken
De afgelopen jaren presenteerde de stad een groot aantal visies en documenten die een groot scala aan ambities en doelstellingen bevatten. Maar die zijn vastgesteld in een tijd dat er nog geen sprake was van financiële schaarste. “Dat die schaarste er nu wel is, betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Dat hoeft niet per definitie te betekenen dat er doelstellingen moeten vervallen. Het kan ook zijn dat we er als gemeente anders mee omgaan. Bijvoorbeeld door niet zelf financieel bij te dragen, maar alleen te faciliteren of aan te jagen.”

Vier leidende principes
De echte keuzes worden gemaakt tijdens de behandeling van de kadernota, begin juli. Afgelopen donderdag werd in de commissie gesproken over zaken die in elk geval behouden moeten blijven voor de stad. Het college heeft alvast een aantal leidende principes geformuleerd aan de hand van twee (geheime) beeldvormende avonden met de leden van de gemeenteraad. Zo moet Culemborg een vrijstad blijven waar mensen van verschillende achtergronden welkom zijn en blijven.

Levendige stad
Bovendien moet Culemborg een levendige stad blijven, aldus het voorstel. “Daarbij past dat Culemborgers elkaar ontmoeten in voorzieningen die zoveel mogelijk multifunctioneel worden gebruikt.” Culemborg blijft in de ogen van het college bovendien een zorgzame en ondersteunende stad waarin wordt omgekeken naar elkaar. Ook een stad waar de jeugd kansrijk en veilig kan opgroeien. “We staan als gemeente naast onze inwoners, gaan uit van zelfredzaamheid en samenredzaamheid en we ondersteunen de meest kwetsbare inwoners.”

Ook zal de stad toekomstbestendig moeten zijn. “Culemborg neemt de noodzakelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat de stad klaar is voor de toekomst. Dat kunnen bijvoorbeeld maatregelen zijn om klimaatbestendig te zijn, voldoende woonruimte te hebben en passende onderwijshuisvesting, maar ook maatregelen om een duurzaam financieel gezonde gemeente te zijn.”

Coalitie tevreden
De coalitiepartijen toonden zich donderdag tevreden. Johan van de Waal (Culemborg van NU) hoopt vooral op extra inkomsten, zonder dat de onroerend zaakbelasting wordt verhoogd. Ook Dagmar Kusters (D66) is blij met de ingezette koers en de aanpak van het college. “We zijn blij dat het college de raad aan de voorkant meeneemt bij de kaderstelling.”

GroenLinks: Kwetsbare inwoners ontzien
Voor GroenLinks staat voorop dat de gemeente Culemborg de meest kwetsbare inwoners ontziet en goede zorg en ondersteuning blijft bieden. “Want let wel”, zei fractievoorzitter Tim de Kroon, “iedereen kan in een kwetsbare situatie terechtkomen. En juist dan is er een gemeente nodig die er voor je is.”

Bij de toekomstige ombuigingsoperatie pleitte De Kroon voor behoud van voorzieningen die bijdragen aan leefbaarheid, ontmoeten, het kansrijk opgroeien, het zijn van een gastvrije stad en het voortgaan naar een duurzame toekomst. “Als de financiën een rol gaan spelen, zien we dat het nemen van duurzame maatregelen te vaak als eerste sneuvelt of wordt uitgesteld. Terwijl het vaak om slimme investeringen gaat, die zich op langere termijn naast financieel ook maatschappelijk meer dan terugverdienen.”

PvdA: ‘eerlijke verdeling van lasten’
PvdA-raadslid Yassin Dagdag vindt het voorstel met de leidende principes weinig concreet en ‘nogal subjectief’. “Wanneer gaan we daadwerkelijk keuzes maken?”, vroeg hij zich af. “De afgelopen jaren hebben veel mensen het zwaar gehad, niet alleen mensen met een kleine portemonnee, maar ook de lage middenklassers. In hoeverre zijn de voorgestelde maatregelen inclusief en zorgen ze voor een eerlijke verdeling van de lasten over verschillende schouders? Wordt er voldoende rekening gehouden met de behoeften en belangen van kwetsbare groepen?” Dagdag kondigde alvast een amendement aan voor de raadsvergadering op donderdag 4 april.

CU: ‘welke plannen in de ijskast?”
Ook Kees van der Zaag (ChristenUnie) had liever wat meer duidelijkheid gehad over de richting die het college voor ogen heeft bij de omvangrijke ombuigingsoperatie “Welke plannen kunnen in de ijskast, dan wel in de prullenbak?” Hij wilde ook graag weten over de hoogte van de ombuigingsoperatie: 3 miljoen per jaar, wellicht 5 miljoen? Wethouder Mischa Peters kon hier nog niks over zeggen.  

CDA: vragen bij ‘levendige stad’
Marco van Zandwijk (CDA) had weinig te klagen. Maar hij hikte nog wel aan tegen het leidende principe ‘levendig’. Met die term kun je heel veel kanten mee op, vond hij. “Dat zou er ook op kunnen duiden dat wij als stad allerlei feesten zouden moeten organiseren. Om de binnenstad maar zo vol mogelijk te houden. Daarvan is echt de vraag of dat nou een kerntaak van de gemeente is.”

Culemborgs Belang: Minder bezwaar tegen Woz
Martin Van Raay, commissielid namens Culemborgs Belang, noemde in zijn bijdrage de stroom van bezwaren tegen de vastgestelde woz (waarde onroerend zaak). Als de woz realistisch zou worden vastgesteld, zou er volgens hem ook minder aanleiding zijn om bezwaar te maken.

Partij voor de Dieren: ‘Zet in op brede welvaart’
Martin Ouwerkerk (Partij voor de Dieren) had liever gekozen voor het principe van de ‘brede welvaart’ in plaats van levendig. “Het gaat niet alleen om de economie. Ook gezondheid, de natuur en de ecologie moeten worden meegenomen in het afwegingskader.”

VVD: ‘Liberale afweging’
De VVD, bij monde van fractievoorzitter Roger van Asselt, hield zijn kruit droog. De partij zal waarschijnlijk tegen het raadsvoorstel stemmen. “Wij maken onze eigen liberale afweging.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32