• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan. Foto: eigen archief

Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel

Nieuws 673 keer gelezen

TIEL • De Onvergetelijke Kookclub Rivierenland opende op maandag 15 april voor het eerst zijn deuren bij Dynamiek in Tiel. Gehuld in een persoonlijk kookschort gaf wethouder Carla Kreuk van de gemeente Tiel het startsein met de magische woorden ‘Schorten om, pannen klaar? Aan de slag dan maar!’

En ze kookte en at gezellig mee! ‘Zo ervaar en hoor je veel meer wat er leeft bij mensen die te maken krijgen met dementie. Door dementie worden herinneringen nog dierbaarder en belangrijker. De Onvergetelijke Kookclub zorgt voor een nieuwe herinnering,’ zegt Carla Kreuk, ‘Mooi dat dit initiatief er is, daardoor wordt onze gemeente steeds dementievriendelijker.’ 

Geïnspireerd op het televisieprogramma Restaurant Misverstand, waarin een restaurant wordt gerund door mensen met dementie, heeft Alzheimer Nederland in verschillende regio’s onvergetelijke kookclubs opgezet, waarin koppels bestaande uit iemand met dementie en een maatje, samen een driegangendiner bereiden en consumeren. Doel is de focus te leggen op wat er nog kan na de diagnose dementie: samen plezier hebben en nieuwe herinneringen maken. Ook Alzheimer Rivierenland heeft zich bij dit initiatief aangesloten. “Bijzonder hoe je door samen te schillen, te snijden, te hakken en te roeren al met andere koppels in contact komt”, lacht een deelnemer, “geweldig hoe eten verbindt en zorgen even doet vergeten als je samen aan tafel zit.”

In haar openingswoord gebruikt Mariken van de Loo, coördinator van de kookclub, de keukengarde als metafoor voor deze kookclub. ‘De garde is een bijzondere deeghaak om beslag luchtig te maken en op te kloppen. Dat is wat we doen met elkaar: de boel opkloppen, reuring maken, de kluts kwijtraken!’ En ze benadrukt: ‘Ik ben trots op mijn gehele bri-garde: de vrijwilligers die zich inzetten om anderen een onvergetelijke avond te bezorgen.”

De Onvergetelijke Kookclub Rivierenland is er eenmaal per maand op maandag. Er is nog plek voor nieuwe koppels. Men hoeft geen keukenprins(es) te zijn! Het gaat om het gezellig samenzijn. Koppels én vrijwilligers uit heel Rivierenland kunnen contact opnemen met Mariken van de Loo, coördinator van de Onvergetelijke Kookclub, via kookclub.rivierenland@alzheimervrijwilligers.nl of 06-57332877.

Voorzitter Joep Koch, wethouder Carla Kreuk en Coördinator Mariken van de Loo proosten op aftrap kookclub
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Expositie Kees Schouten: De Wereld Rond Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwsgierig? Hulpdiensten houden open dag aan de Triosingel Nieuws 2 mei, 15:00
• KEC Choir Academy.
Zelfverzekerd het podium op? Meld je aan voor de Choir Academy Nieuws 2 mei, 12:00
Afbeelding
Dodenherdenking zaterdag 4 mei in Culemborg Nieuws 2 mei, 10:28
• Bezoekers tijdens een eerdere Open Dag in het Odensehuis Culemborg.
Open Dag in het Odensehuis Culemborg Nieuws 2 mei, 07:00
Afbeelding
Pak een batje! Jeugdclinics bij Tafeltennisvereniging Gispen Sport 1 mei, 10:53
• Dieke Niekerk-van Zijl ontving een gouden speld vanwege haar 50-jarige lidmaatschap bij de PvdA.
Fractievoorzitter van de PvdA Yassin Dagdag zet twee Culemborgers in het zonnetje Nieuws 1 mei, 09:17
• Diane Bos is één van de finalisten van Miss Elite Diversity Netherlands 2024.
In badkleding en op hakken? Diane Bos durft het! Nieuws 1 mei, 07:00